En viktig del av en textilprodukts totala miljöpåverkan är förknippad med hur länge produkten kan användas innan den är utsliten, hur den sköts och slutligen hur den tas omhand när den inte längre kan användas för ursprungligt ändamål. Att välja kläder som är slitstarka och som är tillverkade av återvunna/återvinningsbara fibrer är alltså en bra start. Men också hur man tar hand om sina kläder så länge de används är av avgörande betydelse för miljön. Kan man minska vårt användande av tvättmaskiner så är det en stor vinst för miljön. Ser man till den stora mängden tvättmedel, energi och vatten som går åt för textiltvätt förstår man att de ställer stora krav på våra naturresurser.
Det finns flera miljömärkta tvättmedel och andra rengöringsmedel som man kan använda för att minska miljöbelastningen när man tvättar. Svanenmärkning och Naturskyddsföreningens Bra Miljöval är exempel på två av dessa. Vatten- och energiförbrukning vid tvätt och torkning i olika maskiner testas av konsumentverket och ska deklareras för de olika apparaterna som säljs på marknaden.
Det som i stor utsträckning påverkar energi-, vatten- och tvättmedelsförbrukning är hur man fyller tvättmaskiner och torkapparater. Är man få i ett hushåll kan det vara svårt att fylla maskinen och dessutom märks många plagg med uppmaningen att de ska tvättas separat.
Tvätta inte i onödan
Det är enkelt: tvätta inte kläder som inte är smutsiga. Många gånger räcker det fint att vädra plagget.
Sänk tvättemperaturen
På Woolly Bear märker vi alla våra plagg med högsta tillåtna temperatur. Men välj gärna en lägre. Det går åt ungefär hälften så mycket energi per tvättprogram i 40ºC som i 60ºC. Och de flesta tvättmedel tvättar lika bra i lägre temperaturer. Välj högsta tillåtna temperatur om ditt plagg är hårt smutsat, men tvätta det aldrig varmare än så.
Fyll tvättmaskinen
Sortera plaggen efter färg och temperatur. Fyll tvättmaskinen helt, men packa den inte. En maskin är full när du kan hålla en knytnäve ovanför smutstvätten utan att pressa ihop kläderna. Använd energisparprogrammet som de flesta moderna tvättmaskiner har.
Välj ett miljömärkt tvättmedel
Använd ett miljömärkt tvättmedel, fritt från optiska vitmedel och fosfater som är skadliga när de hamnar i naturen.
Till färgade kläder använder du ett tvättmedel som är avsett för kulörtvätt. Dosera efter anvisningarna på förpackningen. Att överdosera gör inte plaggen renare, däremot kan de få tvättmedelsfläckar. För att kunna dosera rätt behöver du veta om vattnet där du bor är hårt eller mjukt. Sköljmedel kan du hoppa över; våra plagg ändå är mjuka och sköna efter tvätt. Ju färre kemiska tillsatser, desto bättre för miljön.
Överge inte tvätten…
Låt inte plagg ligga kvar blöta i tvättrumman för länge. Det kan ge färgskador och ränder.
Undvik kemtvätt
Kemtvätt är en process där kläderna rengörs med hjälp av lösningsmedel. Och när de här lösningsmedlen sen hamnar i naturen har det en negativ påverkan.
Låt tvätten självtorka
Vi rekommenderar aldrig torktumling av våra kläder. Dels för att det sliter onödigt mycket på plaggen men också för att det kräver så mycket energi. Om du använder torkskåp är det viktigt att inte använda högre temperatur än du tvättat i. Torkar du varmare än så, kan plaggen krympa.
Det allra bästa alternativet, för både miljön och kläderna, är att lufttorka. Skaka ur (vrid inte), häng och låt plaggen torka av sig själva. Vissa längre plagg mår inte bra av att hängas, dem har vi märkt med plantorkning. Den vanligaste orsaken är att de blir väldigt tunga när de är våta; om du hänger dem då kan de tänjas ut. En annan bra sak är att inte torka dina kläder i direkt solljus, för då kan de blekas.
Stryk med rätt temperatur
Stryk alltid med den temperatur som anges på tvättrådet. Tjockare partier av plagget kan blekas om strykjärnet är för varmt. Det är också bra att vända plagget ut-och-in före strykning, då blir det snyggast.
Behandla fläckar fort
Får du en fläck på ditt plagg, behandla den så fort som möjligt. Galltvål kan även vara effektivt mot feta fläckar.