Top Menu - Swedish

Sustainable in every detail
Future Generations!

Wolly Bear skickar fråga till statsrådet Karolina Skog (MP)

Skrivet av Rikard Ledin

Kategori

Som företag och systemskiftare är det viktigt för oss på Woolly Bear attveta var vi står idag för att i sin tur bestämma vart vi ska. En grundläggande fråga för oss var när vi startade hur marknaden ser ut idag. Vi började såklart vid SCB för att hitta de uppgifter vi behövde men det visade sig vara svårare än väntat.

SCB och Tullverket uppger att de inte har något uppdrag att föra statistik på såna typer av varor och att det saknas grundläggande struktur för att kunna urskilja om en vara är just ekologiskt eller inte. Det enda som går att få fram är försäljning av ekologiska livsmedel inom den svenska handeln. Försäljning (inkl moms) av ekologiska livsmedel och alkoholfria drycker inom handeln efter varugrupp (enligt COICOP).

Detta kan vi självklart inte köpa utan har senaste tiden grävt mer och vad som saknas är rätt KN-nomenklatur som kopplas till olika varuklassificeringar inom EU och som SCB samt Tullverket använder för att analysera marknaden. Det är 8-siffriga varukoder som används i exportdeklarationer och statistikdeklarationer för internhandeln inom EU.

Vi har därför tillsammans med riksdagsledamoten Johan Buser (S) som håller med oss om problematiken utformat en fråga som han ska ställa till statsrådet under en av riksdagens utfrågningar.

”Hur ser statsrådet på KN-nomenklaturen roll för att bättre följa marknadsutvecklingen och skulle det vara möjligt att verka för en förändring så att koderna inkluderar en ekologisk eller miljömässig märkning?”

Vi återkommer med tid och datum när ni kan se frågan ställas på svt.

 

Mer frånRikard Ledin

Med en fot i politiken, master i Global studies från Göteborgs Universitet och internationell erfarenhet från såväl Rwanda som Brasilien i praktiskt NGO arbete. Rikard är kravställaren och bromsklossen i ...

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Kommentera


btt