Top Menu - Swedish

Sustainable in every detail
Future Generations!

Skrynkliga skjortor

Skrivet av Erik Lindtorp

Kategori

Vi har fått en fråga gällande hur det kommer sig att vi inte har strykfria skjortor. När vi har varit ute och pratat med kunder och intressenter så får vi ibland också frågor om strykfria skjortor. En vanlig missuppfattning är att de strykfria är exklusivare skjortor.

Även om det inte finns ett direkt samband mellan strykförmågan och skjortans pris så är det stora skillnader. Något förenklat finns det tre aspekter som påverkar skjorttygernas förmåga att skrynkla: materialval, vävtekniken och finisheringen. De allra främsta producenterna, som vi på Woolly Bear handlar av, använder sig av långfibriga garner som upplevs som mjuka samtidigt som det ger tyget klarare färger och en ökad livslängd.

Tygets vävstruktur är en andra viktig aspekt. Twilltyger, som exempelvis fiskbensmönster, är i regel följsammare än släta poplintyger och därför även något enklare att stryka.
Sedan finns det tillverkare som arbetar mycket med just strykfria tyger, vars egenskaper till stor del är ett resultat av finishiering. Tygerna behandlas då med olika typer av kemikalier för att få ett ytskikt som gör tyget slätare. Detta är alltså inte något som gör att en skjorta alltid kommer vara strykfri utan kommer med tiden tvättas ur och skrynkla som alla skjortor. Dessa processer anser vi på Woolly Bear både sliter på tyget och är en extra miljöbelastning i produktionsledet till färdig produkt.
Vi sätter en kvalitetsstämpel på våra skrynkliga skjortor och njuter varje gång vi får möjlighet att stryka dem för vi vet att den kommer både hålla längre och belasta miljön mindre än sina konkurrenter. Glöm inte heller att skillnaden mellan olika strykjärn är enorm och kan göra stor skillnad hur snabb din strykning kan bli. Använder du dessutom grön el när du stryker så kan du räta på ryggen lite extra.

Mer frånErik Lindtorp

Textilingenjören som blivit skolad i Borås och Hong Kong. Erik är motorn i gänget och är den som ser till att vi faktiskt har produkter att presentera. Han kan det ...

Inga kommentarer än.

Kommentera

Kommentera


btt